The Stonehenge Exhibition and Visitor Centre by architects Denton Corker Marshall on opening day last December
©
The Heritage Trust

This is Wiltshire reports –

The £6.9m building, named in a prestigious ceremony at City Hall, Bristol, yesterday, takes an Australian aboriginal dictum of ‘touching the earth lightly’ to perch on an archaeological landscape creating a vastly improved visitor experience. A major part of the £27million Stonehenge Environmental Improvements Programme – the largest capital project ever undertaken by English Heritage – the new visitor building, is 2.1km (1.5 miles) to the west of Stonehenge.

RIBA South West Awards recognise examples of innovative and outstanding new architecture within the region. Chair of the jury, John Pardey of multiple award-winning John Pardey Architects said of the English Heritage project: “The building follows the concept sketch by the architect Barry Marshall. A forest of thin square columns dancing at different angles like tree trunks, supporting a curvy canopy roof, which has fretted edges like leaves meeting the sky. Spaces are laid out with precise clarity and work fabulously well. The visitor centre provides an essentially outdoor experience and that is as it should be on this wide Wiltshire landscape.”

Full article here. Read also our first impressions of the Centre here.