The Springfield Cursus
Watercolour by Frank Gardiner
©
Essex County Council

The 2001 edition of Essex Archaeology and History (published by the Society at the Museum in Colchester Castle) contains over fifteen articles, including one on the Prehistoric settlement and burials at Elms Farm, Heybridge by M Atkinson and S Preston, and the Bronze Age enclosure at Springfield Lyons in its landscape context by Nigel Brown. Brown writes in the latter that –

Another major monument, the Springfield Cursus (Buckley, Hedges and Brown forthcoming) was constructed in the valley below Springfield Lyons. The cursus as revealed by air photographs and extensive excavations prior to development, was a rectilinear enclosure 670m long and 40m wide with squared terminals and apparently aligned on the cropmark large mortuary enclosure. Together these two monuments cut off the neck of a spur of ground just above the Chelmer floodplain and marked by the 20m contour line within a broad loop of the river. The break in slope is not great but may have been significant. Despite the canalisation of the Chelmer in the 18th century and more recent drainage works, the river still floods each winter to the east of Chelmsford in the vicinity of the Cursus. The Springfield Lyons causewayed enclosure would have provided a panoramic view of the monument in the valley below. Today (or rather 20 years ago since the valley is now obscured by housing) the view from Springfield Lyons can often be dramatic in midwinter when the rising sun is reflected from the often frozen floodwater in the valley below. Such a view may have been more spectacular when the Cursus and oval barrow/mortuary enclosure were standing monuments. It seems likely that winter flooding in the Neolithic would have been even more extensive than it is today in which case, in midwinter, the cursus and mortuary enclosure/barrow would have formed a line of monumental earthworks cutting off an area of land surrounded on three sides by water.

The late Bronze Age causewayed enclosure at Springfield Lyons as it appears today
©
Littlestone

The above photograph shows the late Bronze Age causewayed enclosure at Springfield Lyons as it appears today; the line of sight is towards where the Springfield Cursus was situated some half a mile away. Although the view is now obscured by trees, and the causeway is now surrounded by houses and a retail park, the place still exudes a sense of history and a glimpse into what the area may have looked like, and what it may have meant, to the generations of people who once lived there.